Χορηγική ανάθεση τρίποδα για νίκη στο διθύραμβο

Αρ.: Ε20

Reference to the file: Χ. Χρυσάφης, "Nαυτίλος E20. Χορηγική ανάθεση τρίποδα για νίκη στο διθύραμβο." στο Ναυτίλος. Επιλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών και παπύρων, online από 2023, ημερομηνία ανάσυρσης XX. URL: https://nautilos.arch.uoa.gr/exhibits/%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf/

  • Αρ.
    Ε20
  • Τίτλος
    Χορηγική ανάθεση τρίποδα για νίκη στο διθύραμβο
  •   Νίκαν μὲν Πτολεμαίου ἐπώνυμοι Ἀτταλίδας τε
    λαὸς ἕλεν, φυλᾶς τ’ ἔκγονοι Ἁδριανοῦ,
    Αἰγείδας τε φερεστέφανος, Πανδειονίδαι τε
    αἷμα τ’ Ἐρεχθειδᾶν, κοῦροι ἐγερσιβόαι.
    5 Ῥυθμοῖσιν δ’ ἕσποντο πολυπτύκτοις Ἀγαθοκλε<ῦ>ς
    [. . .]σοις, αὐλοβόαν Ζώσιμον ὀσσόμενοι.
    [..ca. 5-7…] ἆρχεν Ἀθανάοις, ἔντυνε δὲ μολπάν
    [χρησάμε]νος (?) ψαλμοῖς ἀμφικρότοισι Τρύφων.
    [nomen δ’ ἀμφ]ὶ ἄνασσα Χοραγία, ἀμφὶ δὲ Νίκα
    10 [ἕσπετο οἱ κλει]νά τ’ Ἀγλαΐα τρίποδος.
                                                   vacat
  • Τη νίκη κέρδισαν οι επώνυμοι του Πτολεμαίου και η φυλή των Ατταλιδών και οι απόγονοι της φυλής του Αδριανού και η στεφανωμένη φυλή των Αιγειδών και οι Πανδιονίδες και η φυλή των Ερεχθειδών, νεαροί με δυνατή φωνή. Ακολουθούν τους περίπλοκους ρυθμούς του Αγαθοκλή, […] με τα μάτια προσηλωμένα στον αυλητή Ζώσιμο. (Ο δείνα) ήταν άρχοντας των Αθηναίων, ο Τρύφων συνόδευε το τραγούδι παίζοντας με τα δύο του χέρια τις χορδές. Τον τρίποδα του … (όνομα χορηγού) πλαισιώνουν η βασίλισσα Χορηγία, η Νίκη και η ένδοξη Αγλαϊα.

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

    IG II2 3118· Agelidis 2009: 306-308 αρ. 199 (όπου συγκεντρώνονται όλες οι προτεινόμενες συμπληρώσεις)· Χ. Χρυσάφης στο Εορτές και αγώνες 42-44.

    Η έκδοση του κειμένου βασίστηκε στο Χ. Χρυσάφης στο Εορτές και αγώνες 42-44.

    ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
    —–

  • Το όνομα του επώνυμου άρχοντα δεν σώζεται (στ. 7). Η Αδριανίδα φυλή (στ. 2) ιδρύθηκε μετά το 127 μ.Χ. προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού και η αναφορά της εδώ αποτελεί ένδειξη για τη χρονολόγηση της επιγραφής μετά από αυτό το έτος.

  • Βρέθηκε στο θέατρο του Διονύσου. Φυλάσσεται στο Επιγραφικό Μουσείο (ΕΜ 8353).

  • Τμήμα τρίπλευρου βάθρου από πεντελικό μάρμαρο.

     

  • Πρόκειται για ανάθεση τρίποδα μετά από νίκη σε αγώνα διθυράμβου στα Μεγάλα Διονύσια την εποχή της δυναστείας των Αντωνίνων. Στο έμμετρο κείμενο αναφέρονται όλα τα μέλη της νικήτριας ομάδας: οι φυλές από τις οποίες προέρχονταν οι χορευτές, ο ποιητής-συνθέτης Αγαθοκλής, ο αυλητής Ζώσιμος, ένας μουσικός έγχορδου οργάνου με το όνομα Τρύφων, ο επώνυμος άρχοντας της Αθήνας και βέβαια ο χορηγός που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη ομάδα (τα ονόματα των δύο τελευταίων δεν σώζονται).

    Ο διθύραμβος ήταν τραγούδι προς τιμήν του Διονύσου. Στην Αθήνα των κλασικών χρόνων αγώνες διθυράμβου γίνονταν με βεβαιότητα στα Μεγάλα Διονύσια, Παναθήναια και Θαργήλια. Τα μέλη των χορών ορίζονταν κατά φυλές. Κάθε φυλή διαγωνιζόταν με δύο χορούς: έναν στην κατηγορία των ανδρών και έναν στην κατηγορία των παίδων. Στα Μεγάλα Διονύσια κάθε χορός είχε 25 μέλη. Τα έξοδα των χορών καλύπτονταν από τους χορηγούς.

    Το ότι το αγώνισμα του διθυράμβου διατηρήθηκε ως την ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποχή, οφείλεται κυρίως στον συντηρητισμό που διέκρινε το επίσημο πρόγραμμα των ελληνικών αγώνων (Aneziri 2014). Στη διατήρηση του διθυράμβου συνέβαλε και η σύνδεσή του με τη λατρεία, ενώ βλέπουμε επίσης ότι οι φυλές εξακολουθούσαν να έχουν ενεργό ρόλο στο συγκεκριμένο αγώνισμα (Wilson 2000: 198-262).

    Οι ολιγάριθμες χορηγικές επιγραφές της αυτοκρατορικής περιόδου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στη σκιά των πολυάριθμων επιγραφών της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (Follet – Peppas-Delmouzou 2001). Διακρίνονται χρονικά σε δύο υποπεριόδους: τη φλαβιανή (69-96 μ.Χ.), με παραδείγματα τις IG II2 3112· 3113 (= ΕΜ 9515)· 3114 και 3115 (= ΕΜ 9517), και την αντωνίνεια (96-192 μ.Χ.) με παραδείγματα, εκτός της εξεταζόμενης, τις IG II2 3116 (= ΕΜ 2867)· 3117 (= ΕΜ 8351+8352+4591)· 3119 (= ΕΜ 9516+2271+2320+5946).

    Στην ύστερη εποχή που ανήκει η επιγραφή μας παρατηρούνται δύο σημαντικές αλλαγές στους αγώνες διθυράμβου: 1) Οι δεκατρείς πια φυλές των Αθηναίων καταμερίζονται, σε δύο ομάδες των έξι ή επτά φυλών ή σε τρεις ομάδες των τεσσάρων ή πέντε φυλών, οι οποίες διαγωνίζονταν μεταξύ τους. 2) Ο αριθμός των χορευτών μειώνεται από πενήντα σε εικοσιπέντε, διότι ήταν πια δύσκολο για μια φυλή ή μια ομάδα φυλών να βρίσκει σε τακτά χρονικά διαστήματα πενήντα άτομα ικανά και πρόθυμα να συμμετέχουν σε ένα αγώνισμα τόσο περίπλοκο και όχι ιδιαίτερα δημοφιλές, ενώ επιπλέον οι χοροί του διθυράμβου και του δράματος παρέμεναν ιδιαίτερα δαπανηροί. Έτσι, εξασφαλιζόταν μεγάλη μείωση των δαπανών και συμμετοχή όλων των φυλών –έστω και μη αυτόνομα– στους αγώνες.

    Τη δυσκολία των φυλών να συγκροτήσουν διθυραμβικούς χορούς επιβεβαιώνει ίσως και μια χορηγική επιγραφή του τέλους του 1ου αι. μ.Χ., η οποία μας πληροφορεί ότι ο τρίποδας απονεμήθηκε στον αθηναϊκό δήμο, ανακηρύσσοντας αυτόν ως νικητή, προκειμένου να αποφευχθεί η ντροπή της μη στεφάνωσης (IG II2 3114). Η μη στεφάνωση μπορούσε να είναι συνέπεια έλλειψης συμμετοχής στον αγώνα.

    Στη συγκεκριμένη επιγραφή η νικήτρια ομάδα αποτελείται από έξι φυλές: Πτολεμαΐς, Ἀτταλίς, Ἁδριανίς, Αἰγηΐς, Πανδιονίς, Ἐρεχθηΐς.

    Στους στίχους 9-10 αναφέρεται ότι τον τρίποδα συνοδεύουν οι μορφές της Χορηγίας, της Νίκης και της Αγλαΐας. Η Αγλαϊα είναι μια από τις τρεις Χάριτες και σημαίνει συγχρόνως τον εορταστικό θρίαμβο. Εύλογα πρέπει να υποθέσουμε την παρουσία τριών αγαλματικών μορφών που αντιπροσώπευαν τις προσωποποιημένες έννοιες. Ο χαρακτηρισμός των συμμετεχόντων ως «κούρων» (στίχος 4) μάλλον παραπέμπει σε χορό παίδων (πρβλ. Sutton 1989: 106).

  • Χαράλαμπος Χρυσάφης

  • Ημερομηνία Δημιουργίας
    13 Σεπτεμβρίου, 2022
  • Ημερομηνία Ανανέωσης
    14 Φεβρουαρίου, 2024